cat_purr_2
Тварини

Чому коти муркочуть?

Добре було б якщо людина мала здатність зцілювати себе кожен раз, коли говорить? Це звучить, як супер сила, але це те, що відбувається кожного разу, коли ваша кішка муркоче. І це ще не все. Муркотіння є яскраво вираженим котячим вокалом, висловлюючи саме екстремальні моменти життя котів, як позитивні, так і негативні.

Почему коты мурчат

Чому ж вони муркочуть?

Зазвичай, люди висловлюють біль або занепокоєння зовсім інакше, ніж задоволення. Тому ми припускаємо, що коли коти муркочуть, то вони щасливі. Муркотіння – це задоволення у котів, але це може також означати занепокоєння, біль, страх або хронічне нездоров’я. Як ми побачимо, є свідчення того, що муркотіння може навіть полегшити стрес, а також володіє терапевтичними властивостями, які властиві котикам і їх найближчим соратникам.

Кошенята починають муркотіти відразу після народження. Вони вчаться цьому і вміють робити свої власні звукові коливання вже протягом тижня після народження. Муркотіння проявляється під час годування, щоб заспокоїти матір кішку і допомогти їй налагодити зв’язок з її новонародженим кошеням. У цьому випадку, муркотіння з низьким рівнем децибел означає комфорт, задоволення і безпеку.

Кішки використовують різноманітні звуки, які відрізняються від звичайного нявкання, крики і сердититого шипіння, а також заспокійливі коливання муркотіння. Кожен звук має свою мету. Мяу функціонально для спілкування, щоб безпосередньо передавати конкретні повідомлення типу “погодуй мене”, “погладь мене” – або, щоб зв’язатися з потенційними партнерами на великій відстані в дикій природі.

Почему коты мурчат

Еффект Моцарта

Якщо спостерігати за кішкою на протязі довгого часу, ви можете помітити, що кішки мурличат не тільки тоді, коли їм добре, але і при стресі, або від болю. Муркотіння може бути сигналом, про те, що щось не так. Коти використовують муркотіння, коли відчувають приємні або схвильовані почуття, особливо, коли ці почуття дуже інтенсивні.

Вчені дізналися багато в останні роки про цінності певних низькочастотних звуків, які супроводжують здоровому росту кісток. Оскільки муркочуть в ритми по частоті приблизно 25 до 150 герц, або коливань в секунду, була висунута гіпотеза, що муркотіння сприяє загоєнню, і не тільки заспокоює стрес, але буквально стимулює кісткову масу і щільність кісток. Властивості коливань створюють ідеальну цілющу середу для організму, особливо для кісток скелета.

Елізабет фон Муггенталер представила цю теорію в 2001 році на міжнародній конференції акустики і фізики, в якій вона обговорила можливісті котів впливати на здоров’я. “Чи можливо, що еволюція створила тварин з сімейства котячих з природним цілющим механізмом кісток і інших органів?” – запитала пані фон Муггенталер.

Якщо це правда, то це буде означати, що котяче муркотіння може допомогти прискорити відновлення при переломах кісток, м’язів і травм сухожиль. Це також може допомогти полегшити біль, ригідність суглобів, і навіть затруднене дихання. Це має сенс, котики зцілюють від травм і ран дивовижно швидкими темпами.

Анатомія муркотіння, або звідки воно береться?

По-перше, мозок кота сприймає задоволення або біль, яке може бути або зовнішнім або внутрішнім. Мозок посилає ритмічні повідомлення прямо на м’язи в горлі кота, відомі як м’язи гортані. Він також посилає ці повітряні звукові хвилі на діафрагму кота.

Крихітна шийна кісточка називається “під’язична”, вона дає можливість для кота муркотіти постійно в міру вдихання і видихання. Унікальністю цього процесу є те, що він включає в себе як вдих так і видих. На відміну від нявкання, муркотіння може використовуватися під час всього дихального циклу.

Додаткові факти для допитливих.

Не кожна істота може муркотіти із сімейства котячих. Такі “котячі” як Руда рись, Гепард, Євразійська рись, Пума і дикі коти не вміють муркотіти, бо це не ті пухнасті домашні кішечки, яких ми тримаємо в якості домашніх тварин.

На відміну від котячих, такі істоти, як леви, леопарди, ягуари і тигри НЕ муркочуть. Ці «кішки» замість цього ревуть, завдяки спеціальним сполучним зв’язкам в горлі, що дає можливість видавати лякаючий рев. Цікаво, що коти або реве або муркоче, але ніколи, і те й інше разом.

Зцілення в умовах мікрогравітації

Кістки повинні знаходиться під впливом тяжіння Землі для підтримки себе. Кістки скелета призначені для підтримки ваги тіла, а якщо вони цього не роблять, вони просто атрофуються. Це трапляється з астронавтами, які проводять багато часу в умовах мікрогравітації космічного простору.

Відсутність гравітації означає, що ваші кістки не задіяні і не виконують жодної мети. Бездіяльність зменшує 1% кісткової маси в місяць від органів космонавтів. Це означає, що люди, які тривалий час знаходяться в космосі, мають дуже схожі симптоми із захворюванням остеопорозом. Чи може муркотіння котів допомогти вирішити цю особливу проблему? Деякі дослідники говорять, так, об’єкт знаходиться в стадії вивчення.

Сьогоднішні теорії муркотіння

Хоча наука про муркотіння не є до кінця зрозумілою, дослідники досить упевнено усвідомили основи процесу. Це було не завжди так. У минулому кілька невірних теорій втерлися в довіру. Деякі припустили, що коти мають спеціальний орган, присвячений муркотінню. Ще одне припущення було, що муркотіння було викликано тим, що кров проходить через великі вени в животі кішки або звуком крові, яка впливала на аорту і артерії в горлі.
Дослідники нарешті зрозуміли, що коти, які страждають паралічем гортані не можуть муркотіти. Без слухняних м’язів гортані, що працюють, щоб відкрити і закрити простір між голосовими зв’язками котів, ми не почуємо знайомий звук муркотіння.

Бережіть своїх улюбленців, бо вони того варті!

Поділіться інформацією з друзями!!!

Поередній пост Наступний пост

Ще більше цікавого