Якщо я чую про якісь можливості, я відразу згадую своїх загиблих друзів: Василя Мойсея, Сашка Капіноса, Сергія Байдовського… Невже їх загибель була даремна?

Блоги Події Соц мережі Україна

Сергій Мерчук, місто Рівне, 26 років

Керівник патрульної поліції міста Рівне, колишній боєць батальйону “Азов”, майдановець

Коли вирішив служити у новій правоохоронній структурі, відразу спитав, чи дозволять мені залишити не уставну зачіску, бо вона для мене важлива, має велике значення. І керівник патрульної поліції України, десантник Євген Жуков, позивний Маршал, який сам воював на Донбасі, сказав мені: “Ти козак, це правильно”. Чуб мені вибрили після першого бойового виїзду в складі батальйону “Азов”ще у 2014 році. Я його не збрив навіть перед страхом попасти в полон. І це поважають мої керівники.

В Київ я приїхав в грудні. Було досить спокійно. Тому я поїхав додому. А 20 січня мітингувальники пішли на Грушевського і заблокували її. Тоді було багато поранених, спалені автобуси, і я зрозумів, що настав час. Ми зібралися з хлопцями і примчали до Києва.

29 січня на нас пішли “свободівці” – вони чомусь вирішили звільнити Мінагрополітики, де ми жили. Ми спочатку подумали, що це штурм тітушок. Вхід вони заблокували однією сотнею, а на штурм пішли іншою. Ми вибрали тактику спартанців і погнали їх донизу. У будівлі сходові майданчики тісні. Там ми били нападників то вогнегасниками, то водичкою поливали, то столами. В результаті ми звільнили всі поверхи. Коли були на шостому, мені в груди влучили з травматичного пістолету. Хтось із “свободівців” вистрілив впритул. Я впав. На якийсь час навіть втратив свідомість, прийшов до тями і побачив, що у мене кров тече. Ярості стало ще більше.

…О 8 години ранку 20-го лютого ми пішли пити чай у Мальтійську службу, де завжди його пили. Він був там самий смачний, з імберем. Підійшли туди і побачили, що барикади впали, а люди побігли вперед. Інтуїтивно розуміли, що силовиків треба прибирати з пагорбів. Тому також побігли туди. Коли ми піднімалися по сходам зліва від Жовтневого палаца, біля мене впали троє… З них я знав одного – Васю Мойсея з Луцька. Куля прилетіла йому в груди. На собі я потягнув його до лікарів. Почув його останні слова…

Наша сотня зазнала найбільших втрат під час розстрілу Майдану: шестеро загиблих, 11 важкопоранених…

В “Азов” ми прийшли в середині червня місяця 2014 року. Команда була різношерстна – від 18-ти річних пацанів до старших мужиків, старих УНСОвців, яким було по 50 років.

Три тижні тренувань і – перші умовно бойові виїзди. Відразу потрапили в Сєдово на останню косу, де обстріляли погранців і одного вбили. Ми чекали, видурювали ворога на себе, але нічого з того не вийшло. Посиділи чотири дні і знялися звідти.

Потім почалися виїзди в саме пекло. Перед очима стоїть карта того часу, яка весь час звужувалася. Ми наче хавали, їли територію. Уже уявляли: Донецьк взяли в кільце, Луганськ і тоді можемо витіснити бойовиків… Тоді ж ще був кордон с росією. Але відбувся переламний страшний момент – Іловайськ. Я пригадую, як ми їхали туди на бойовий виїзд, заряджені, мотивовані, і не доїхали. Можливо, це було правильне рішення керівництва. Повернулися на базу вже після Старобєшево, зачистки Мар’їнки. Тоді нас вперше обстріляли з “Ураганів”… Після того нас відправили на блокпост за Маріуполем.

5 вересня відбувся перший Мінськ. Почалося дурне тупцювання на блокпостах. Одному, другому…

На той час вже забрали мого рідного брата в 24-ту механізовану бригаду. Вдома був складний період. І почався перехід “Азова” в батальйон спеціального призначення Національної гвардії при МВС. Я прийняв рішення повернутися додому, не хотів іти у Нацгвардію.

Рік після того, як я повернувся зі сходу, займався громадською діяльністю. Навіть балотувався в органи місцевої влади. Слава Богу, не пройшов. Бо це бруд, в якому не хотілося б копирсатися. А ще… Я весь час встрявав у якісь бійки на вулицях рідного міста. Мене бісило, що бухий сідає за руль, що малолєткі чудять, паралельно вів наркетів. І саме тому, що хотів навести порядок у місті, я став поліцейським. Хотілося перевірити себе, дізнатися, чи насправді підрозділ патрульної поліції буде чесним, як про нього розказують. Але коли мене готували в Сокиричах, старі працівники казали: ти депутатів, суддів, не дай Бог, не зупиняй. Чого ж? – дивувався я. Таких порадників я недолюблював. Вони мене також. Але коли до нас прийшов адекватний козак з Києва, ми почали нормально працювати. Це був Цюцюра Антон Іванович. Він зараз керівник патрульної поліції в Кропивницькому. Я працював і нормально себе показав. Мене відправили в Київ командиром 10-ї роти у Шевченківський район. Там я також себе зарекомендував добре. І мені запропонували стати керівником патрульної поліції у Рівному. Як? Що робити? Я трохи розгубився. Розберешся, – сказали мені. На той момент мені було 24 роки.

21 березня у мене день народження. А 20-го по вікнам мого кабінету вистрілили з “Мухи”, але не влучили, потрапили у гараж. На кинутому тубусі були написи “Мусара” і “За Сашка Білого”… Явно бажали відвернути увагу. Але мало хто знає, що я раніше був знайомим з тим самим Сашком Білим. Я людина, яка прийшла в поліцію з правих двіжух. І мені відразу було зрозуміло, що цей постріл – для відволікання. Але залякати мене важко після того, що я бачив на Майдані і на фронті.

Я добре розумію, що на мене, як на молодого керівника, дивляться під мікроскопом. Якщо я влізу в якусь дурну тему, про це відразу всі дізнаються. Кум-сват-брат розкажуть. І у мене немає такої мети. Якщо я чую взагалі про якісь можливості, я відразу згадую своїх загиблих друзів: Василя Мойсея, Сашка Капіноса, Сергія Байдовського, Сашка Храпаченка, Вандала, Бізона, Тихого… Невже їх загибель була даремна? Також мені важливо, що про мене будуть думати мої друзі, з якими я пройшов Майдан та війну: Володя Пастушок, позивний Пісня, Павло Данильчук, позивний Вій, Олександр Гуч, позивний Пегас, Степан Стецькович, позивний Стрілець, Вадим Крикун, позивний Янкі…

Photo by Roman Nikolayev

Віолетта Кіртока

джерело

Загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *