00939296_n4
Подорожі

10 Самих екологічно чистих країн світу


У наше століття, що продовжує традиції попереднього століття науково-технічного прогресу, люди навчилися цінувати екологію. Сьогодні всі хочуть дихати чистим повітрям, пити чисту воду, їсти здорову їжу. Деякі вирішують ці питання купуючи чисту воду в магазині, встановлюють в будинку очищувач повітря і купують дорогі, але натуральні продукти харчування. Хтось намагається поліпшити і очистити те місце, де він живе.
Інші люди, намагаються переїхати жити в більш чисту місцевість. Але де шукати такі оазиси чистоти? Давайте подивимося, де знаходяться найчистіші міста в світі.
Американське видання The Forbes опублікувало рейтинг найбільш екологічно чистих країн світу. 140 країн оцінювалися за методикою The Environmental Performance Index, розробленої Колумбійським і Йєльським університетами. Методика заснована на оцінці екології за 25 критеріями (починаючи від чистоти повітря і якості води і закінчуючи біологічною варіативністю і використанням пестицидів).

1. Місце – Швейцарія
Швейцарія набрала 95,5 балів з 100 можливих. Одна з найбагатших націй у світі за показником ВВП на душу населення – найчистіша в світі. У Швейцарії є всі умови для того, щоб прожити довге життя.

2. Місце – Швеція

3. Місце – Норвегія
Норвегія – високорозвинена промислова країна, одна з найбагатших держав Європи. Валовий внутрішній продукт становить 149 млрд дол. На душу населення припадає понад 33 тис. дол. на рік. Головне джерело багатства країни – видобуток нафти і газу на шельфі Північного моря і рибальство.

4. Місце – Коста-Ріка
Крім своєї екологічності, Коста-Ріка відрізняється від багатьох інших країн тим, що вона – перша країна в світі, яка скасувала армію – в 1949 році, після закінчення громадянської війни. Економіка Коста-Ріки в чому залежить від екотуризму, тому країна прагне до 2021 року домогтися нульового балансу викиду вуглецю. Коста-Ріка змогла уникнути серйозної вирубки лісів, яка загрожує іншим країнам Латинської Америки. Вона отримала 97 пунктів з 100 можливих в категоріях «лісу», «забруднення повітря» і «зміни клімату».

5. Місце – Колумбія
Чисте довкілля Колумбії – запорука здоров’я населення з тривалістю життя 73 роки.

6. Місце – Нова Зеландія
Малонаселена Нова Зеландія – рай для туристів. Країна приділяє велику увагу захисту навколишнього середовища. За індексом чистоти вона набагато випереджає інші країни регіону за рахунок якості води і повітря. Але промислові підприємства вносять свою «брудну частинку» викидами CO2.

7. Місце – Японія
Тривалість життя в Японії – близько 82 роки. Це найвищий показник в світі. Частково завдяки чудовим технологіям очищення води, санітарним умовам, запобігання використання хімічних пестицидів і відносно низького рівня забруднення повітря. Проблемою тут є виснаження рибних запасів прибережних вод і, відповідно, зниження морського біологічного різноманіття.

8. Місце – Хорватія
Хорватія з її розвиненою туристичною індустрією ставить своїм пріоритетом чисті береги. Країна на Адріатиці демонструє своїм відвідувачам багату рибну різноманітність. Проте, позначається соціалістичне минуле: промисловість радянської епохи служить джерелом парникових газів.

9. Місце – Албанія
Албанія, як і її східноєвропейські сусіди, не відноситься до категорії країн з бездоганною екологією. Але оскільки промисловість країни ніколи не працювала на повну потужність (ВВП на душу населення – тільки $ 6000) і країна не зазнала тотальної індустріалізації, Албанія виробляє трохи парникових газів. Однак схильність до використання пічного опалення дозволяє присвоїти Албанії 47,7 балів за індексом внутрішньобудинкового забруднення повітря.

10. Місце – Ізраїль
7,2 мільйона жителів Ізраїлю насолоджуються якістю води, повітря, конкуруючи в цьому з найчистішими країнами Європи. Тривалість життя тут – 81 рік. Незважаючи на посуху, Ізраїль веде грамотну політику щодо своїх невеликих лісів. Біч країни – пестициди, які впливають на продукти харчування.
Ну, а іншим країнам є до чого прагнути!

А в якій країні мрієте побувати ви?

Поередній пост Наступний пост

Ще більше цікавого